Kondice | MUDr. Martin Brunovský, Ph.D.: Na demenci psychedeliky
MédiaPrint

Kondice | MUDr. Martin Brunovský, Ph.D.: Na demenci psychedeliky

Sdílet článek:
Kondice | MUDr. Martin Brunovský, Ph.D.: Na demenci psychedeliky
10. 9. 2024

Kondice | MUDr. Martin Brunovský, Ph.D.: Na demenci psychedeliky

Autor: Zuzana Musilová

V zářijovém čísle časopisu Kondice vyšel článek na téma léčby Alzheimerovy choroby pomocí psychedelik. Článek vychází z rozhovoru s jedním ze zakladatelů Psyonu, neurologem, odborníkem na kognitivní poruchy a demenci MUDr. Martinem Brunovským, PhD.

Celý podcast s MUDr. Martinem Brunovským, PhD si můžete také poslechnout >>

Alzheimerova nemoc je prozatím neléčitelná choroba, o které se v odborných kruzích mluví jako o novodobé epidemii. Podle statistik je v Evropské unii je téměř 10 milionů pacientů s Alzheimerovou chorobou, a do roku 2050 se odhaduje nárůst na 14 milionů. Martin Brunovský považuje tato čísla za ještě velmi optimistická (dle některých statistik dosáhneme 14 milionů už v roce 2030) a my bychom se měli připravit na to, že se Alzheimerova nemoc bude úzce dotýkat celé společnosti. Nadějí může být právě i pilotní studie zkoumající působení psychoaktivních látek na mozek pacientů s mírnou poruchou kognitivních funkcí.

V článku zaznívá

„Výzkumy ukazují, že méně často trpí touto chorobou lidé v jižní Evropě, jde nejspíš o vliv takzvané středomořské diety. Pozitivní vliv má udržování rozumné váhy, pravidelný pohyb a stimulace mozku. Nemělo by to sklouznout jen k luštění křížovek a sudoku, mělo by jít o komplexní činnost, jako je učení se nového jazyka nebo řešení složitějších úkolů – dnes jsou i speciální tréninko- vé aplikace, které vám nastaví ideální zátěž,“ vypočítává Brunovský.

Alzheimerovu chorobu nedokáže současná medicína léčit, ale umí ji zbrzdit. Problémem je, že nejúčinnější je v počá- tečních fázích nemoci, kdy si ji pacienti ještě neuvědomují nebo si ji nechtějí připustit.

Právě psychedeliky indukovaná neu­ roplasticita, tedy vytváření nových spojů mezi nervovými buňkami, by mohla po­ moci obcházet či nahradit neurodegene­ rací a zánětem poškozená místa v mozku, která způsobují zhoršování mentálního výkonu. 

Ukazuje se, že novou metodou léčby Alzheimerovy nemoci by mohla být psy­ chedelika. Hypotéza stojí na jejich využití v léčbě deprese, kde se ukazuje jejich schopnost vytvářet nová spojení mezi nervovými buňkami v mozku. 

„U Alzheimerovy nemoci mohou změny v mozku nastat již patnáct až dvacet let před tím, než se naplno projeví.“ Včasná diagnostika je v tomto případě napros­ to klíčová a vyplácí se při sebemenším podezření vyhledat odborníka.

Celý článek >>

Reference

Zdroj: Kondice 09/2024 (text: Dominika Rýparová, Na demenci psychedeliky)
Sdílet článek:
Napsat zprávu