Vlasta | MUDr. Brunovský, Ph.D.: Psychedelika jako naděje léčby Alzheimerovy choroby
MédiaPrint

Vlasta | MUDr. Brunovský, Ph.D.: Psychedelika jako naděje léčby Alzheimerovy choroby

Sdílet článek:
Vlasta | MUDr. Brunovský, Ph.D.: Psychedelika jako naděje léčby Alzheimerovy choroby
27. 9. 2024

Vlasta | MUDr. Brunovský, Ph.D.: Psychedelika jako naděje léčby Alzheimerovy choroby

Autor: Zuzana Musilová

Časopis Vlasta se v zářijovém vydání věnoval tématu psychedelik a jejich potenciálu při léčbě Alzheimerovy choroby. Výzkumu na toto téma se věnuje MUDr. Martin Brunovský, PhD., jeden ze zakladatelů Psyonu, neurolog, odborník na kognitivní poruchy a demenci.

Alzheimerova nemoc se stává moderní epidemií, prozatím jde o neléčitelnou nemoc a předpokládá se nárůst počtu pacientů v Evropské unii z 10 milionů na 14 milionů do roku 2050 (dle jiných odhadů to bude již v roce 2030).

Demence je charakterizována úbytkem kognitivních funkcí, což postihuje každodenní aktivity. Podle Martina Brunovského je potřeba připravit se na to, že se Alzheimerova nemoc bude úzce dotýkat celé společnosti. Český výzkumný tým při Národním ústavu duševního zdraví pod vedením Brunovského hledá nové možnosti léčby pomocí psychedelik, která by mohla zpomalit její progresi.

V článku zaznívá

„O demenci se hovoří ve chvíli, kdy člověk kvůli významnému úbytku kognitivních schopností, jako jsou paměť, myšlení, úsudek a schopnost řešit problémy, potřebuje pomoc s jednou či více každodenními činnostmi. Může jít o osobní hygienu, oblékání, nákupy, úklid, přípravu jídla…

„Výzkumy ukazují, že méně často trpí touto chorobou lidé v jižní Evropě, jde nejspíš o vliv takzvané středomořské diety. Pozitivní vliv má udržování rozumné váhy, pravidelný pohyb a stimulace mozku. Nemělo by to sklouznout jen k luštění křížovek a sudoku, mělo by jít o komplexní činnost, jako je učení se nového jazyka nebo řešení složitějších úkolů – dnes jsou i speciální tréninkové aplikace, které vám nastaví ideální zátěž,“ vypočítává Brunovský.

Novou metodou léčby Alzheimerovy nemoci by mohla být psychedelika. Hypotéza stojí na jejich využití v léčbě deprese, kde se ukazuje jejich schopnost vytvářet nová spojení mezi nervovými buňkami v mozku.

Právě psychedeliky indukovaná neuroplasticita, tedy vytváření nových spojů mezi nervovými buňkami, by mohla pomoci obcházet či nahradit neurodegenerací a zánětem poškozená místa v mozku, která způsobují zhoršování mentálního výkonu. Ta vznikají tam, kde se nahromadí škodliviny, které mozek nedokáže jiným způsobem odstranit.

Přestože pozitivní vliv je už dnes prokázaný, většina psychedelik je stále klasifikovaná jako tvrdé drogy. Jedinou výjimkou je ketamin, který se v medicíně používá jako anestetikum. „U ostatních látek čelíme celé řadě problémů: je velmi těžké sehnat výrobce s certifikátem Good Manufacturing Practice (GMP), rostou proto náklady a po ukončení studie nemá pacient možnost se k látce legálně dostat a pokračovat v terapii. To celou situaci značně ztěžuje,“ podotýká Brunovský.

Celý článek

Reference

Zdroj: Vlasta 38/2024 (text: Dominika Rýparová, Na demenci psychedeliky?)
Sdílet článek:
Napsat zprávu