Wired.cz | Stanislav Milotinský o budoucnosti léčby psychedeliky
Média

Wired.cz | Stanislav Milotinský o budoucnosti léčby psychedeliky

Sdílet článek:
Wired.cz | Stanislav Milotinský o budoucnosti léčby psychedeliky
1. 10. 2024

Wired.cz | Stanislav Milotinský o budoucnosti léčby psychedeliky

Autor: Zuzana Musilová

Stanislav Milotinský, psycholog a psychoterapeut a jeden ze zakladatelů kliniky Psyon v článku pro magazín Wired.cz promluvil o své cestě k léčbě psychedeliky, o Psyonu a na něm nabízené ketaminem asistované terapii. Tématem rozhovoru byla také budoucnost léčby psychedeliky – potenciál dalších látek a cesta k jejich legálnímu používání.

„Dřív jsem pracoval v Psychiatrické nemocnici Bohnice s lidmi s velmi závažnými onemocněními či poruchami. Záhy zjistíte, že klasické metody pro určitou populaci a určité indikace fungují, což je skvělé, ale pak jsou typy onemocnění či některé jejich fáze, u nichž jsou běžné metody méně efektivní.

„Co se ketaminu týče, existují vyšší stovky studií ukazujících na efektivitu ketaminem asistované terapie v léčbě různých duševních onemocnění. Nejsilnější evidence je zejména v léčbě depresivního onemocnění, následně pak různých úzkostných poruch, posttraumatické stresové poruchy či poruch příjmu potravy.

Chceme se rozšiřovat dál – o práci s MDMA, LSD, psilocybinem, pokud to bude legální. Může to být jako s konopím, kdy je vytvořena kategorie léčebného konopí, ale jinak je stále zakázáno. Stejně jako je léčebné konopí, může klidně existovat léčebné MDMA, psilocybin.

„Obecně se v této léčbě platí zejména za vysoce kvalifikovaný personál. Je nutné si uvědomit, že většina terapeutů ve  zdravotnictví jsou lékaři či psychologové s vysokoškolským vzděláním, následně i pětiletým atestačním vzděláváním, několikaletým psychoterapeutickým výcvikem, mnoha kurzy, navíc se specializací na psychedelika – jedná se tedy o velmi specializovanou odbornost s velkou zodpovědností.

Psychedelika jsou z mé perspektivy jen další nástroj, který se nesmí přeceňovat, ale ani podceňovat.

Celý článek najdete na stránkách magazínu Wired.cz >>

Reference

Zdroj: Wired.cz (S ketaminem byl první v Evropě, teď čeká na psilocybin a extázi, autor: Michal Šenk)
Sdílet článek:
Napsat zprávu